Atlas fizioterápiával gyógyul

Fehér boxerünk, Atlas térdkalács ficammal került a gondozásunkba, amit ortopéd specialistánk, Dr. Boda Attila novemberben megműtötte.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

atlas3

atlas4

A műtét nagyon jól sikerült, Atlas használni is kezdte a műtétet követő rehabilitáció után, de a tünetek hosszú fennállása miatt az izmok teljesen elsorvadtak a lábán. Az izmok újra építéséhez Szentkúti Orsolya fizioterapeuta (www.dogology.hu) nyújtott nekünk és legfőképpen Atlasnak segítséget.

Hogy mi a fizioterápia?

Nem más, mint a természet energiáival történő gyógyítás, ami napjainkban már nem csak a humán gyógyászatban, hanem egyre inkább a kutyák gyógykezelésében, rehabilitációjában is bevett gyakorlat. A kutyák állatorvosi kezelését kiegészítő fizioterápiás technikák alkalmazása nagyban elősegítik a gyorsabb és teljesebb gyógyulást, felépülést.

A kezelések megkezdése előtt, egyedi programot kell összeállítani állatorvosi diagnózis alapján, így az adott problémára a leghatékonyabb technikák alkalmazhatók, amelyek gyorsítják a műtét utáni gyógyulást, illetve segítenek abban, hogy a kutya fájdalommentesen élhesse mindennapjait.

Cél a mozgásképesség javítása, az esetleges kóros folyamatok (pl. arthrosis) lassítása.

A fizioterápia segítséget nyújthat az ortopédiai megbetegedések kezelésében, jelen esetben az ízületet érintő patella ficam esetében is.

Az elsődleges szempont volt a fájdalom csillapítása, mivel ha a fájdalom miatt nem szívesen mozog, akkor az izomzat sorvadni kezd, ami még fájdalmasabbá teszi a mozgást. Az izmok

stabilizálják az általuk körülvett ízületet, így gyengülésük során az ízület stabilitása is csökken, ami arhtrotikus ízület esetén tovább fokozza a fájdalmat.

A fájdalom csillapítására különböző masszázs-kezeléseket alkalmaztunk Atlasznál, amelyek jótékony hatása a fájdalomcsillapítás, az izomtónus befolyásolása, az izomcsomók oldása, a
letapadások és kontraktúrák megszüntetése illetve a vérkeringés és az anyagcsere javítása.

A beteg végtag ízületeinek védelme szintén fontos feladat. Az ízületi mozgáspálya beszűkülésének megelőzése volt a cél, valamint az ízületek állapotának megtartása, javítása is elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz. A fájdalommentes élethez nélkülözhetetlen az izomtömeg növelése. A fentiekhez a gyógytornában használt passzív kimozgatás, asszisztált mozgások, stabilizációs gyakorlatok, aktív torna adott segítséget.

Az aktív torna során (speciális mozgatások az ízületek védelmével, az egyenletes eloszlású terhelés kialakítása, izomtömeg növelése levegővel telt eszköz segítségével) Atlasz már önállóan végzi a gyakorlatokat, így az aktív izomműködéssel gyakorolunk hatást a végtagokra.

A terápia célja, az önálló, fájdalommentes mozgás. Hosszú távon pedig az aktív mozgást kell fejleszteni a folyamatos erősödésért, valamint a végtagok egyenletes terhelését is ki kell alakítani. A terápia végeztével pedig az állapot megőrzése a feladat.

Atlas heti két alkalommal részesült a terápiában, amelynek első része egy masszírozás.

Kezdetben nagyon aktív volt a terápiák alatt, izget-mozgott megállás nélkül. Aztán ahogy a simogató kezek masszírozni kezdték, elkezdett megnyugodni, és teljesen elengedte magát, úgy élvezte a kezelést.

atlas5

atlas6

atlas7

A masszázst egy felfújt matracon történő gyógyséta/gyógytorna következik, amivel az elsorvadt izmok újra épülnek.

atlas8

atlas9

atlas10

atlas11

Köszönjük Szentkúti Orsolyának, hogy segítségével a jól sikerült ortopédiai műtét után hatékonyan és gyorsan gyógyulnak kutyusaink.

Forrás: www.noeallatotthon.hu, www.boxermentes.hu