Rio

Kor: 6 hónapos
Ivar: kan
Fajta: keverék (cane-corso – fila brasileiro – tosa inu)
Diagnózis: diszplázia

A mindig jókedvű, kicsit dömper stílusú kölyök kutyánál a gazdának feltűnt, hogy egyre kevésbé megy vele szívesen hosszabb sétákra, a kutyaiskola ovis foglalkozásain hamar elfárad és inkább lefekszik, mint hogy szaladgáljon a többiekkel. Ahogy jobban elkezdte figyelni, a hátsó lábai kevésbé voltak izmoltak, mint a mellsők, és a járásán is látszott, hogy kíméli. Ezen tünetekből kiindulva, elvitte csípő röntgenre, ahol megállapították, hogy Riónak súlyos csípő diszpláziája van. Az orvos korainak tartotta a fiatalkori műtétet, ugyanakkor a gazda mégis valamilyen módon szeretett volna segíteni Rión, hogy a rendellenességből adódó fájdalmát csökkentse.

Fentiek alapján masszázzsal kezdtük el a kímélt végtagok fájdalmának csökkentését, mivel a tehermentesítés következtében a terhelés aránya megváltozik, az izmok befeszülnek, amelyek szintén a fájdalom forrásai. Az izmok lazítása és az ízületek mozgásterjedelmének kiteljesítése volt a feladat a mellett, hogy a csípőt kímélve aktív tornával megerősítsük a hátsó végtagok izomzatát.

Két hónap alatt a fizioterápia segítségével a hátsó végtagok szemmel láthatóan megizmosodtak, a terhelést nagyon jól bírja, a kutyaiskolás másfél órás tanfolyamot vígan végig csinálja a sántaság tünete nélkül.

Bízva abban, hogy még a fejlődés szakaszában a csípő állapota még javítható a fenti terápiával, kíváncsian várjuk a kontroll röntgen eredményét.

rio-tosa-fila-corso