Fizioterápia

fizioterápia

Mi a fizioterápia?

A fizioterápia nem más, mint a természet energiáival történő gyógyítás (masszás, gyógytorna, mágnes- vagy fényterápia), ami napjainkban már nem csak a humán gyógyászatban, hanem egyre inkább a kutyák gyógykezelésében, rehabilitációjában is bevett gyakorlat. A családtagnak tekintett kedvenceink állatorvosi kezelését kiegészítő fizioterápiás technikák alkalmazása nagyban elősegítik a gyorsabb és teljesebb gyógyulást, felépülést.

A kezelések megkezdése előtt, egyedi programot állítok össze állatorvosi diagnózis alapján, így az adott problémára a leghatékonyabb technikákat alkalmazom, amelyek gyorsítják a műtét utáni gyógyulást, vagy segítenek abban, hogy a kutya fájdalommentesen élhesse mindennapjait.

A terápia során rövid- és hosszú távú célokat tűzünk ki, a kezelések időtartama alkalmanként 1-1,5 óra. A kezelések rendszeressége esettől függően változó, a gyógyulásig tartó az állapotfelmérés eredményeként prognosztizálható.

Milyen esetekben lehet segítség a fizioterápia?

A fizioterápia segítséget nyújthat ortopédiai és neurológiai megbetegedések kezelésében. Speciális esetekben, amikor a műtét nem kivitelezhető, a fizioterápia segítség lehet.

  • Neurológiai megbetegedések (porckorongsérv, Cauda Equina Szindróma)
  • Ízületet érintő problémák (arthrosis, patellaficam, kereszteződő szalagszakadás, csípő- könyök- vállízületi diszplázia, Leg Perhes kór)
  • Izom- és ínbetegségek (izomhúzódás, biceps íngyulladás, ínszakadás, kontraktúrás elváltozások)
  • Műtét esetén felkészítés és rehabilitáció
  • Fájdalomcsillapítás
  • Időskor problémák
  • Optimális testsúly elérése

Az általam használt fizioterpiás módszerek és eszközök, avagy milyen kezelés mire lehet hatékony?

Masszázs kezelések: fájdalomcsillapítás, izomtónus befolyásolása, izomcsomók oldása, letapadások és kontraktúrák megszüntetése, vérkeringés és anyagcsere javítása.

Gyógytorna: passzív kimozgatás, asszisztált mozgások, stabilizációs gyakorlat, aktív torna (speciális mozgatások az ízületek védelmével, az egyenletes eloszlású terhelés kialakítása, izomtömeg növelése levegővel telt eszközök segítségével)

Manuál terápia: ízületek és az ízületet körülvevő lágy részek kóros elváltozásának kezelési módja

Nyújtás: izomfeszülés, izomrövidülés, kontraktúrák, izmok túlerőltetése esetén

Termoterápia: hideg és meleg hatású kezelések

Elektroterápia – TENS kezelés: fájdalomcsillapítás, izomtornáztatás

Mágneses tér kezelés (Bemer készülékkel): idegszövet, kötőszövet sérülés vagy ízületi megbetegedés esetén, gyulladás csökkentő és fájdalom csillapító hatás

További, a fizioterápiában használatos kiegészítő kezelési technikák:

Hidroterápia: a rehablitáció során az ízületek és az izomzat normális működésének visszaállítását segíti

Ultrahang terápia: arthrosis esetén, izomgörcs oldásra, ínhüvely gyulladás kezeléséhez, ín- és szalagsérülések rehabilitációjához, fájdalom csillapító hatás

Jelentkezés itt!