Matyó karbantartási napló

Komolyan? Egészen biztos benne? Aha, értem. Gazdasági totálkár. Tartottam tőle.
Mi az, hogy nem is érdemes megcsináltatni??? Már hogy ne lenne, hiszen ez egy teljesen egyedi, dizájner darab! Különben is imádom, teljesen a szívemhez nőtt, senki másnak nincs ilyen.

Ez a beszélgetés két hónappal ezelőtt zajlott le. A Minimenhely persze nem arról híres, hogy csak úgy meghátrál egy kis totálkár elől, még ha a gazdasági része nem is érinti túl jól a költségvetést… Ezúttal sem történt másként, hiszen a Noés járműpark részeként Matyónak is járt az esély, hogy ismét négy keréken – azaz négy lábon – gurulhasson.

matyo1

Elsőként a futómű szorult komoly beavatkozásra. Cserélni kellett a lengéscsillapítót és a gömbcsuklót, de a féltengely sem úszta meg egy kiadós megreparálás nélkül. Ha már lúd, legyen kövér, megnézettük a felfüggesztéseket is és centíroztattuk a felniket.

matyo2

A következő lépésben a karosszériát kellett totálisan kikalapálni. Semmin nem spóroltunk, volt rozsdamarás, polírozás és hasonló finomságok. Gondos kezek húzták-vonták hetekig, hogy a kaszni újra hajdani tökéletességét idézze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A világhírű csodaszerelő, aki a Forma 1-es járműparkokat is karbantartja, külön a mi meghivasunkra érkezett. Szakértő kezei nyomán Matyó extra tuningot kapott.

matyo4

Ezek után még egy kis dukkózás-stukkózás és Matyó lassan jobb lesz, mint új korában. De legalábbis a kicsi kocsi újra száguld – reményeink szerint most már, a sebességhatárt messze átlépve, egy álomgazdi ölelő karjai felé. Robogómatyó állandó parkolót keres!

matyo5

ÍZELÍTŐ VIDEÓ A KARBANTARTÁSRÓL:

És, hogy komolyra is vegyük kicsit… ismét köszönjük Szentkúti Orsolyának, hogy hetente több alkalommal kezeli Matyót fizioterápiával.

Hogy mi a fizioterápia?

Nem más, mint a természet energiáival történő gyógyítás, ami napjainkban már nem csak a humán gyógyászatban, hanem egyre inkább a kutyák gyógykezelésében, rehabilitációjában is bevett gyakorlat. A kutyák állatorvosi kezelését kiegészítő fizioterápiás technikák alkalmazása nagyban elősegítik a gyorsabb és teljesebb gyógyulást, felépülést.

A kezelések megkezdése előtt, egyedi programot kell összeállítani állatorvosi diagnózis alapján, így az adott problémára a leghatékonyabb technikák alkalmazhatók, amelyek gyorsítják a műtét utáni gyógyulást, illetve segítenek abban, hogy a kutya fájdalommentesen élhesse mindennapjait.

Cél a mozgásképesség javítása, az esetleges kóros folyamatok (pl. arthrosis) lassítása.

A fizioterápia segítséget nyújthat az ortopédiai megbetegedések kezelésében, jelen esetben az ízületet érintő patella ficam esetében is.

Az elsődleges szempont volt a fájdalom csillapítása, mivel ha a fájdalom miatt nem szívesen mozog, akkor az izomzat sorvadni kezd, ami még fájdalmasabbá teszi a mozgást. Az izmok

stabilizálják az általuk körülvett ízületet, így gyengülésük során az ízület stabilitása is csökken, ami arhtrotikus ízület esetén tovább fokozza a fájdalmat.

A fájdalom csillapítására különböző masszázs-kezeléseket alkalmaztunk Atlasznál, amelyek jótékony hatása a fájdalomcsillapítás, az izomtónus befolyásolása, az izomcsomók oldása, a letapadások és kontraktúrák megszüntetése illetve a vérkeringés és az anyagcsere javítása.

A beteg végtag ízületeinek védelme szintén fontos feladat. Az ízületi mozgáspálya beszűkülésének megelőzése volt a cél, valamint az ízületek állapotának megtartása, javítása is elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz. A fájdalommentes élethez nélkülözhetetlen az izomtömeg növelése. A fentiekhez a gyógytornában használt passzív kimozgatás, asszisztált mozgások, stabilizációs gyakorlatok, aktív torna adott segítséget.

Az aktív torna során (speciális mozgatások az ízületek védelmével, az egyenletes eloszlású terhelés kialakítása, izomtömeg növelése levegővel telt eszköz segítségével).

A terápia célja, az önálló, fájdalommentes mozgás. Hosszú távon pedig az aktív mozgást kell fejleszteni a folyamatos erősödésért, valamint a végtagok egyenletes terhelését is ki kell alakítani. A terápia végeztével pedig az állapot megőrzése a feladat.

Kezdetben nagyon aktív volt a terápiák alatt, izget-mozgott megállás nélkül. Aztán ahogy a simogató kezek masszírozni kezdték, elkezdett megnyugodni, és teljesen elengedte magát, úgy élvezte a kezelést.

A masszázst egy felfújt matracon történő gyógyséta/gyógytorna következik, amivel az elsorvadt izmok újra épülnek.

Forrás: www.noeallatotthon, www.minimenhely.hu